Diş Hekimlerinin Hukuki Sorumluluğu
Sağlık hukuku içerisinde özel hukuk, ceza hukuku ve idare hukuku gibi dalları barındıran karma nitelikli bir yapıya sahiptir. İlaçların temini, ruhsatlandırılması ve hastalar için reçetelenditilmesinden, tıbbi müdahale veyahut her nevi vücut bütünlüğüne müdahale anlamına gelen teşhis, tedavi veya önlem girişimi, sağlık hukukunun konusunu oluşturur.
Diş hekimlerinin gerçekleştirdiği hemen her müdahale de kişilerin vücutlarına müdahale anlamı taşıdığından ve diş hekimlerinin mevzuat olarak tabii oldukları hükümler dolayısıyla, bu kişilerin meslek icraları sırasındaki tüm işlemlerin sağlık hukukunun konusu olacağı düşünülebilir.
Sağlık hukuku açısından hukuki uyuşmazlığa konu olayın kaynağı, nerede ve kim tarafından gerçekleştirildiği, müdahaleyi yapan diş hekiminin uzmanlığı, özel klinikte mi yoksa bir kamu kurumda mı hizmet verildiği gibi konular, uyuşmazlığım nevi hakkında fikir yürütlmesini ve muhtemel yargılamanın ne şekilde seyredeceğini tahmin etme imkanı sağlar. Özel kurumda verilen diş hekimi hizmeti üzerine oluşacak bir uyuşmazlık hakkında özel hukuk hükümleri, kamu kurumunda faaliyet gösteren diş hekiminin müdahalesi hakkındaki uyuşmazlık hakkında idare hukuku hükümleri uygulama alnı bulacaktır. Her iki durumda da diş hekiminin yaptığı müdahalenin şekli, sonuçları ve usuli unsurları değerlendirilerek, ceza hukuku açısından TCK kapsamında da sorumluluktan bahsedilebilecektir.
Diş hekimi açısından en önem arz eden konu hasta ile diş hekimi arasında kurulacak hukuki ilişkinin ve hukuki sorumluluk türünün belirlenmesidir. Hasta ile bir sözleşme ilişkisi kurulabileceği gibi, haksız fiil ve vekaletsiz iş görme hükümlerine de gidilebilir. Sözleşme hükümleri açısından da kurulacak sözleşmenin türü büyük önem taşımaktadır. Diş hekimi ile hasta arasında standart bir hazır metin imza altına alınmış olsa dahi, yaplan tıbbi müdahalenin nevine göre hukuk sistemimizde farklı uygulamalar ortaya çıkacaktır. Örneğin diş hekiminin yapacağı bir implant müdahalesi, dolgu yapılması, protez takılması, takma diş yapılması gibi işlemler hukuken eser sözleşmesi kapsamında değerlendirilecektir. Sağlık hukuku açısından, genel olarak tıp hekiminin hastası ile arasında ağırlı olarak kurulan hukuki ilişki vekalet sözleşmesi olup, diş hekimi ile hastası arasında da eser sözleşmesi kapsamında değerlendirilmeyen ve estetik amaçtan öte, sağlığın tesisi saiki güden müdahaleler için vekalet sözleşmesi kurulduğu kabul edilmektedir. Vekalet sözleşmesi nevi itibariyle bir sonucu değil, süreci sorumluluk altına almaktadır. Fakat eser sözleşmesi doğrudan ortaya çıkartılan esere odaklandığı için sonuca göre görev vermektedir. Bu kapsamda vekalet ilişkisi içerisinde tedavi yapan bir diş hekiminin ortaya çıkan sonuçtan memnun olunmaması ya da başarılı bir sonuca ulaşılamaması gibi durumlarda, kural olarak, sonuçtan sorumlu tutulamaz. Fakat eser sözleşmesi kapsamında faaliyet gösteren bi diş hekiminin yapacağı müdahale sonucundan memnun kalmayan bir hastanın, sonuç sebebiyle memnun olmadığından bahisle diş hekimini bu durumdan sorumlu tutabilmesi mümkün olacaktır.
Uygulamada diş hekimlerinin ve diş kliniklerinin hastaları ile görüşmelerinde genellikle tıbbi kayıt ve tıp kuralları çerçevesinde evrak hazırlaması ile karşılaşılmaktadır. Bu da aydınlatılmış onam formlarının matbu olarak standart şekilde herkesten aynı içerikle temin edilerek, doğrudan hastaya müdahale aşamasına geçilmesine sebep olmaktadır. Yoğun hasta trafiği ve iş sıkışıklığı dolayısıyla belki de diş hekimleri için aksi bir durum zorluk yaratacak olsa da, yüzlerce hastanın içerisinde yalnızca bir tanesi ile yaşanacak bir hukuki uyuşmazlık, hem mesleki sorumluluk hem maddi tazminat sorumluluğu hem de psikolojik ağırlığı sebebiyle diş hekimine ağır bir geri dönüş ortaya koyabilir. Bu sebeple tüm diş hekimlerinin, özellikle özel klinik veyahut poliklinik niteliğinde hizmet verenlerin, profesyonel ve düzenli bir hukuki danışmanlık alması kanaatimizce önemli bir zorunluluktur. Hastalara uygulanacak tedavilerin ve işlemlerin türüne özel olarak aydınlatılmış onamların yapılması, gerekli evrak takibinin yapılması, işlemlerin ve hasta kayıtlarının KVKK kapsamında tutulmasının sağlanması, hastaların muhtemel hukuki taleplerinin diş hekimi açısından maddi ve manevi olarak daha avantajına olabilecek alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının bulunması açısından, diş hekiminin düzenli bir avukat yardımına ihtiyacı her dönem olacaktır.
Berker Özdemir Avukatlık bürosu olarak Antalya'daki hukuk büromuzda, sağlık hukuku konusunda uzman ekibimiz ile diş hekiminin hukuki sorumluluğu, diş hekiminin tıbbi müdahale hataları, diş hekimi açısından malpraktis davaları, diş hekiminin ve diş kliniklerinin düzenli avukatlık danışmanlıklarının yapılması konularında yıllardır hizmet vermekteyiz. Diş hekimlerinin meslek sorumlulukları açıdından, düzenli hukuki danışmanlık almanın önemini fark etmek için, bir hastadan kendileri aleyhine açılacak malpraktis davasını beklememelerini, önceden profesyonel hukuki adımları atabilmek için bir avukata başvurmalarını tavsiye ederiz. Bu durum diş hekimlerinin meslek icra edereken belki de herhangi bir tıbbi hata ya da eksiklikleri olmamasına rağmen, haksız yere, usuli eksiklikler yüzünden mağduriyet yaşamalarının da önüne geçmiş olacaktır.
antalya avukat
avukat antalya
avukat berker özdemir
av.berker özdemir
antalya diş hekimi avukatı
antayla diş hekimi malpraktis davaları
diş hekimi hukuki sorumluluğu