Hukuki Danışmanlık
Türkiye’de avukatlar, kişilere hukuki yardım sağlamakla görevlidir. Bu bakımdan bir kamu hizmeti görürler. Bu hukuki yardım; hukuki temsil ve hukuki danışmanlık hizmetlerini kapsar. Ancak avukatlık hizmeti bunlarla da sınırlı değildir. Sözleşme yazımı, dilekçe hazırlama ve bunun gibi içinde hukuk olan her alanda avukatlık işi vardır. Ancak temelde iki mesele olan hukuki temsil ve hukuki danışmanlık söz konusudur.
Hukuki danışmanlık, bir hukuki mesele ile ilgili olarak bir avukattan bilgi almaktır. Ancak bu basit bir bilgilendirme değildir. Bir hukuki danışmanlık, mesele ile ilgili 5N 1K sorularını (ne, neden, nasıl, nerede, ne zaman, kim) cevaplayacak şekilde konuyu kapsar. Bir hukuki mesele ile ilgili olarak sürecin en başından sonuna kadar nasıl hareket edilmesi gerektiği, hukuki danışmanlığın içindedir.
Türkiye’de hukuki yardım ve danışmanlık sağlama yetkisi yalnızca avukatlara aittir. Türkiye’de avukatlar, hukuk eğitimi almışlardır ve baro kuruluşlarınca hukuki olarak desteklenmektedir. Buna rağmen danışmanlık talep edilirken avukat seçiminde hem o hukuki meselede tecrübe sahibi hem de kanuni düzenlemelere hakim avukatlar tercih edilmelidir. Ayrıca sürekli değişen mevzuatı takip eden avukatlara başvurmak da önemlidir.
Avukata Sormanın Önemi
Hukuki danışmanlık, yaşanılan bir hukuki problemin çözümüne yönelik olabileceği gibi bir hukuki problemin hiç doğmamasına yönelik de olabilir. Yani bir hukuki problem ortaya çıktıktan sonra bunun çözümüne ilişkin en doğru yolun tespitine yönelik danışmanlık alınabilir. Bununla birlikte bir işe başlanılacağı zaman veya bir hukuki prosedür işletileceği zaman bu süreç içinde en yarayışlı yolun tespiti de yapılabilir.
Her iki durumda da bir avukattan bu hizmeti almak hayati önem taşır. Çünkü hukuki işler büyük ciddiyet taşır. Gerek ticari, gerek sosyal, gerek ailevi, gerek sözleşmesel veya idari vb. her mesele için hukuk kuralları vardır. Bu kurallara aykırı hareket eden kişiler hak kaybına uğrar. Çoğu zaman hukuki meselelerin başlangıçta önemsenmediği ve işin içinden çıkılmaz hale gelince avukata sorulduğu görülmektedir. Bu çok yanlış ama yaygın olan bir davranıştır. Kişileri çoğu zaman haklı iken haksız konuma getirir ve telafisi güç zararlar doğurur. Bu nedenle hukuki yardım talep etmek için acele edilmelidir.
antalya avukat
avukat antalya
antalya boşanma avukatı
antalya ceza avukatı
muratpaşa
konyaaltı
döşemealtı
alanya
manavgat
kepez
lara
iş hukuku
aile hukuku
sözleşme hukuku
sağlık hukuku
avukat berker özdemir
av.berker özdemir